Een uitzichtloze plek

Een martelende rit in een overvolle bus brengt je in een vluchtelingenkamp vlakbij Beiroet, de hoofdstad van Libanon. Het wemelt in van de Syrische vluchtelingen, allemaal op zoek naar een baantje, eten en fatsoenlijk onderdak. Hier kan je niet blijven.

Het doel is Libië, in het noorden van Afrika. Vanuit daar kan je met de boot naar Europa. Geruchten gaan dat je nog steeds met een Syrisch paspoort naar buurland Algerije kan vliegen. Maar misschien is de onzekere route over land toch beter. Wat doe je?

Syriërs in Libanon

Er kwamen al 1,5 miljoen Syrische vluchtelingen naar Libanon, een land met 4 miljoen inwoners.

Libanon sluit grenzen

Begin Januari 2015 sloot Libanon zijn grenzen voor Syrische vluchtelingen, behalve voor ‘extreem kwetsbare’ gevallen. De vele Syriërs in het land zorgt voor religieuze, politieke en economische spanningen.

Opvang in 'de regio' is niet vanzelfsprekend

‘Landen in de regio’ moeten geld krijgen om Syrische vluchtelingen op te vangen. Dat is een mening waar veel mensen het over eens zijn. Maar betekent dit automatisch de Europese Unie en Nederland hun grenzen kunnen sluiten? Volgens Jasper Kuipers van Vluchtelingenwerk Nederland is het een illusie om te denken dat ‘de regio’ dit allemaal kan bolwerken.

Instabiliteit

Er zijn in 1,5 miljoen Syrische vluchtelingen in Libanon (januari 2016). RTL Nieuws zette dit in perspectief: dat is alsof er 5,5 miljoen vluchtelingen naar Nederland zouden komen. Hoewel Libanon in eerste instantie de Syrische vluchtelingen met open armen heeft ontvangen, is de grens met Syrië nu gesloten. Er is onvoldoende voedsel en onderdak. Ondertussen lopen ook de spanningen op in in het politiek instabiele land.
Vluchtelingenkamp1

Geld voor Turkije

Turkije krijgt geld van de EU om vluchtelingen tegen te houden als ze naar de Europese Unie willen doorreizen. Het plan van het land is om werkvergunning te verstrekken, zodat ze minder geneigd zijn om door te reizen. De vraag is hoe reëel dit is in een land met 10% werkloosheid. Ondertussen werken honderdduizenden Syriërs en andere vluchtelingen illegaal, waarvan maar een klein deel een werkvergunning kreeg.

Solidariteit tonen

“Het is niet ondenkbaar dat de regio verder destabiliseert als Europa de deur op slot doet. Investeren in opvang in de regio moet gepaard blijven gaan met enige solidariteit door zelf ook op te vangen.” – Vluchtelingenwerk Nederland