Europa! En nu?
In de verte zie je op de kust van Lesbos mensen zwaaien. Het gevoel van constante angst wordt langzaam maar zeker verruilt voor opluchting. Je hebt de overkant gehaald!
Je krijgt een deken en wat te drinken. Blij bel je je moeder: ik ben in Europa! In Mitilini probeer je papieren te bemachtigen die je toegang geven om naar het vaste land van Griekenland te reizen. Je moet hier dagen op wachten. Of je kunt iemand proberen om te kopen. Wat doe je?
Nu in je portemonnee
€ 4.800,00
Aankomst over zee
In 2015 kwamen 797.372 mensen over zee in Griekenland. In Europa kwamen 950.500 mensen aan (ook via de Middellandse zee).
Vluchtelingenstroom wordt groter
Er steken steeds meer migranten met gammele bootjes de zee tussen Turkije en Griekenland over. Afgelopen jaar meer dan een miljoen mensen. In de grafiek hiernaast zie je dat het aantal vluchteling enorm is toegenomen in het afgelopen jaar. Hoewel de afstand tussen Turkije en Griekenland relatief klein is, zijn er in 2016 al zeker 42 mensen – waaronder kinderen – verdronken in hun poging om in gammele boten het pittige stukje zee over te steken.
Vrijwilligers springen in het gat
De reactie van de Europese Unie op de vluchtelingencrisis in Griekenland is zet weinig zoden aan de dijk. Vrijwilligers en NGO’s zijn in dit gat gesprongen. Zij bieden praktische hulp en heten de vluchtelingen welkom in Europa. Lesbos grijpt in om de chaos op het eiland door het groeiende aantal vluchtelingen én hulpverleners te beteugelen. Vrijwilligers moeten zich eerst verplicht registreren. Een betere coördinatie moet de overlast voor toeristen en inwoners beperken.
Geld voor Turkije
Europa bereikte in het najaar van 2015 een akkoord met de Turken: in ruil voor onder meer 3 miljard euro financiële hulp voor de opvang van vluchtelingen zouden de Turken meer gaan doen om de boten te stoppen. Maar Eurocommissaris Frans Timmermans zegt nog lang niet tevreden te zijn met de Turkse inspanningen.