Afgeranseld in Bulgarije

Na zes uur lopen lukt het jou en je groepje om de Bulgaarse grens over te steken. Opeens hoor je dichtbij woest geblaf van een hond. Bulgaarse agenten duiken op, schreeuwen en ranselen jou en je reisgenoten af met stokken.

Het is verschrikkelijk. Met alles wat je in je hebt ren je terug naar waar je vandaan kwam. Je toekomstperspectief is gitzwart.

Grensbewaking is prijzig

Het is aardig prijzig om de Europese grenzen te bewaken en bijvoorbeeld Syriërs aan Bulgaarse grens terug Turkije in te duwen. Frontex, de organisatie die de Europese grensbewaking coördineert, heeft een budget van 118 miljoen per jaar. Ter vergelijking: voor Europol, het agentschap waarmee Europa ten strijde trekt tegen internationale misdaad, trekt de Europese Commissie 85 miljoen euro uit.

Afgeranseld

“Ze sloegen ons met boomtakken, en daarna bestalen ze ons. Ik zal het nooit vergeten.” De Afghaanse Khalid Ahmadi vertelt op de website Vice over de nacht waarin de Bulgaarse politie hem en andere vluchtelingen overviel in een bos, waarna ze geslagen werden en beroofd werden van hun geld en mobiele telefoons.

“Ik zie het nog vaak voor me,” zegt hij, met tranen in zijn ogen. “Toen ze me sloegen was ik erg bang, en verloor ik bijna de wil om te leven. Het was beter geweest als we toen waren gestorven.”

2015-12-07 16:14:30 epa05058795 Migrants stand in line for food on the Greek side of the border between Greece and Macedonia, near the Greek village of Idomeni, 07 December 2015. Since October, the number of people travelling through the Balkans and on to Austria and Germany has dropped, after countries on the Balkan route stopped allowing entry to economic migrants and built their own fences.  EPA/ZOLTAN BALOGH HUNGARY OUT
WachttorenKF

Onmenselijke politie

De internationale hulporganisatie Oxfam bracht november 2015 een rapport uit waarin vluchtelingen vertellen over de inhumane Bulgaarse politie. Oxfam concludeerde dat de Bulgaarse politie elke dag systematisch mensenrechten schendt door vluchtelingen te beroven, te mishandelen en illegaal te deporteren naar Turkije. In het rapport stond dat “alle geïnterviewden, behalve degenen die geen contact met de politie hebben gehad, mishandelingen meldden.”

Het verhaal van Mohammed

“Ik knielde op de grond en gaf me over. De politie en de honden waren te dichtbij om weg te komen. Andere mannen renden het bos in, maar de politie kreeg ze te pakken. Ik zat geknield op de grond, net zoals de andere mannen, en de politie begon ons te schoppen. Daarna trokken ze onze kleren uit en fouilleerden ons. Alles wat ze in hun handen konden krijgen, namen ze mee. Ze pakten mijn telefoon, al mijn geld (wat ongeveer driehonderd dollar was), mijn schoenen en mijn trui. Ik had alleen mijn onderbroek en mijn t-shirt nog over. De politiemannen belden een busje en duwden ons erin. We reden ongeveer twee of drie uur en daarna vertelden ze ons dat we eruit moesten, terwijl ze in een richting wezen. We liepen nog een of twee uur en toen bereikten we een Turkse stad in de buurt van de grens.”

Hamidollah Mohammed Ghaher (25 jaar oud) op Vice.