Onderweg in Turkije

Urenlang hoor je niets anders dan het grommen van de motor. Je bent bont en blauw door het gestuiter achterin de laadbak. Slapen lukt niet, je probeert je zo goed mogelijk vast te houden aan de andere passagiers.

Dan stopt de vrachtauto abrupt. De smokkelaar die jullie naar Ankara zou brengen, steekt zijn hoofd onder het zeil door. ‘Meer geld’, gebaart hij. ‘Anders wil de chauffeur niet verder’.

Op de vlucht

Van de 18 miljoen inwoners van Syrië zijn er zo’n 11,5 miljoen mensen op de vlucht.

Mishandeling vluchtelingen

Turkije arresteert, detineert en mishandelt vluchtelingen en asielzoekers en dwingt hen terug te keren naar onder andere Syrië en Irak. Dat blijkt uit een Amnesty-rapport.

Opvang 'in de regio' niet vanzelfsprekend

Opvang in 'de regio' is niet vanzelfsprekend

‘Landen in de regio’ moeten geld krijgen om Syrische vluchtelingen op te vangen. Dat is een mening waar veel mensen het over eens zijn. Maar betekent dit automatisch de Europese Unie en Nederland hun grenzen kunnen sluiten? Volgens Jasper Kuipers van Vluchtelingenwerk Nederland is het een illusie om te denken dat ‘de regio’ dit allemaal kan bolwerken.

Instabiliteit

Er zijn in 1,5 miljoen Syrische vluchtelingen in Libanon (januari 2016). RTL Nieuws zette dit in perspectief: dat is alsof er 5,5 miljoen vluchtelingen naar Nederland zouden komen. Hoewel Libanon in eerste instantie de Syrische vluchtelingen met open armen heeft ontvangen, is de grens met Syrië nu gesloten. Er is onvoldoende voedsel en onderdak. Ondertussen lopen ook de spanningen op in in het politiek instabiele land.
Vluchtelingenkamp1

Geld voor Turkije

Turkije krijgt geld van de EU om vluchtelingen tegen te houden als ze naar de Europese Unie willen doorreizen. Het plan van het land is om werkvergunning te verstrekken, zodat ze minder geneigd zijn om door te reizen. De vraag is hoe reëel dit is in een land met 10% werkloosheid. Ondertussen werken honderdduizenden Syriërs en andere vluchtelingen illegaal, waarvan maar een klein deel een werkvergunning kreeg.

Solidariteit tonen

“Het is niet ondenkbaar dat de regio verder destabiliseert als Europa de deur op slot doet. Investeren in opvang in de regio moet gepaard blijven gaan met enige solidariteit door zelf ook op te vangen.” – Vluchtelingenwerk Nederland